Mali tablolar neden tutulur?
İşletmelerin para yönetimini etkin ve verimli kılacak bilgilere erişmesi mali tablo ve bunlar üzerine yapılacak analizlerle mümkün olabilir. Finansal risklerin ortaya çıkarılması veya şirket hedeflerinin gerçekleşip, gerçekleşmediğine dair verilere erişmek mali tablolar üzerinden gerçekleşir. Bunlarla beraber; kredi almak, yatırımcı çekmek, kanunlara uygun hareket etmek ve gelecekteki riskleri öngörmek için de mali tablolara ihtiyaç duyulur.
Üniversiteden sertifikalı online Mali Tablolar Analizi eğitimine katılmak için hemen tıklayın. »
Mali tablo analizi nasıl yapılır?
Mali tablolar üzerinden şirket için yararlı bilgiler elde edebilmek adına yapılan analiz çalışmalarının farklı formları var. Bu formlardan biri, dinamik analiz modelidir. Kendi içerisinde iki modele ayrılan dinamik analizin kısımlarını şu şekilde tanımlamak mümkündür:
- Yatay analiz: Kısaca güncel döneme ait mali tabloların önceki dönem veya rakip firma güncel dönemine ait tablo ile karşılaştırılmasını ifade eder.
- Trend analiz: Firmanın son birkaç yıllık performansını ölçmek için yapılan mali analizlerdir. Bu analiz esnasında şirkete ait birden döneme ilişkin mali tablo ile en güncel döneme ait mali tablolar arasındaki farklar irdelenir.
Dinamik analiz modelinin yanı sıra statik mali analiz de şirketler tarafından yapılan mali çalışmalar arasında bulunur. Dinamik analizden farkı ise, sadece güncel döneme ait şirket tabloları üzerinde çalışır. Eski döneme ait veriler veya rakip firmaya ait mali tablolarla herhangi bir karşılaştırma yapılmaz.
Tüm bu mali analizler sonucunda ortak bir neticeye varılmak istenir. Bunlardan en önemlisi ise, işletmenin denetimi ve performansının ölçüdür. Analizler sayesinde borç yönetimi ve finans ihtiyacı gibi önemli hususlara dair önemli kararlar alınır.
Üniversiteden sertifikalı online Mali Tablolar Analizi eğitimine katılmak için hemen tıklayın. »
Yorumlar (0)
Bu yazıya henüz yorum yapılmamış.